31.3.2016

Yritysfuturologin mietteitä itsensä työllistämisestä.

Blogimme jatkuu yrittäjyyden parissa! Tällä kertaa haastateltavana oli Tarja Meristö, yritysfuturologi ja yliopettaja Laureassa, jolta saimme kattavan kuvauksen tulevaisuuden yrittäjyydestä. Harkitsetko yrittäjäksi ryhtymistä ainakin jossain elämän vaiheessa? Sit back, relax and let these tips osmose into your mind.

“Yrittäjyys on tulevaisuudessa enemmän sääntö kuin poikkeus” - Tarja Meristö

Tarja tuumaa yrittäjyyden lisääntyvän tulevaisuudessa, sillä yrittäjä ei ole pelkästään tuloja hankkiva superyksilö, jolla on vahva missio, vaan yrittäjäksi ryhdytään yhä useammin toimeentulon ja vapauden takia. Vastuu omasta työstä on yhä useammin henkilöllä itsellään. Organisaatiot rakennetaan Lean-mallisesti eli turhaa porukkaa karsitaan entistä enemmän. Lean-filosofialle tyypillisiä piirteitä ovat myös käyttäjälähtöisyys, systemaattinen ongelmien ratkaisu ja tehokas tiedon jakaminen ja soveltaminen. Tämän takia itsensä johtaminen tai jopa kiertävä tiimijohtaminen nousee suurempaan rooliin. Tarjan villin vision mukaan tulevaisuudessa esimerkiksi toimitusjohtajuus voi olla kiertävä.Tästä johtuen jokainen pääsee vuorollaan elämää suurempiin hommiin, innovoimaan ja luomaan uutta.

“Itsensä johtaminen nousee tulevaisuudessa suurempaan rooliin” - Tarja Meristö

Mitä suomalaisessa yrittäjyydessä tulisi parantaa? Tarja nostaa esille kokemuksen ja etenkin epäonnistumisen arvostuksen puutten. Konkurssiin ajautunut, “monessa liemessä keitetty” yrittäjä tulisi pikemminkin nähdä sopivampana kandidaattina kuin tasainen puurtaja. Yritysmaailmassa harkittujen riskien ottaminen on suotavaa. Myös PK-yrittäjien arvostus kohoaa suuryrityksiin verrattaessa. Tulevaisuudessa yrittäjyydelle haetaan syvempää tarkoitusta, korkeamman tason tarpeiden täyttämistä esimerkiksi vammaishoitoon liittyvien yritysideoiden avulla.


Tarjan pohtimat neljä yrittäjyystyyppiä, smart up, spark up, start up ja stars up, mitä seuraavaksi? Edellä mainitut termit kuvaavat yrittäjyyden eri muotoja. Smart up yrittäjyys panostaa kestävän liiketoiminnan kehittämiseen ja tutkimukseen panostamiseen. Spark up keskittyy työpaikkojen luomiseen ja talouskasvuun. Start up yrittäjyys perustuu itsensä työllistämiseen ja toimeentulon hankkimiseen. Stars up yrittäjyys on maailman pelastamiseen kohdentuvaa ja korostaa merkityksellistä tekemistä

Tulevaisuudessa valtio voi helpottaa yritysten asemaa ja yrittäjyyttä purkamalla niitä koskevia lakeja ja asetuksia. Myös byrokratian vähentäminen helpottaa yritysten lupa- ja kirjanpito-ongelmia, ns. normienpurkutalkoot ovat jo nykyäänkin käytössä, tästä voisi esimerkkinä mainita kauppojen vapautuneet aukioloajat. Tarja huomauttaa kuitenkin, että sääntöjen purku ei koske lakeja ja asetuksia, jotka ovat laadun takeena, sillä näiden asetuksien höllentäminen voisi johtaa laadun heikkenemiseen.

Seuraavalla viikolla luvassa spesiaaliblogipostaus kokeneelta kansainväliseltä yrittäjältä. Nail biting waiting!

“Entrepreneurship is living a few years of your life like most people won´t, so that you can live the rest of your life like most people can´t.” -Anonymous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti