21.4.2016

Tulevaisuus lukiolaisten silmin

Heippa! Blogimme jatkuu viikoittaiseen tapaan ja tällä kertaa saimme lukiolaisilta nuorekasta näkökulmaa tulevaisuuden työelämästä. Ota kuppi kuumaa ja lue heidän mietteensä.

Seuraavaksi kahden riihimäkeläisen abin ajatuksia:

Tulevaisuuden opiskelu painottuu toivottavasti ja todennäköisesti kaikissa korkeakouluissa, niin yliopistoissa kuin ammattikorkeakouluissa, vielä ryhmä- ja työpainotteisemmaksi. Se, että saa jo opiskeluaikana konkreettisesti kokea, millainen on se ammatti, johon opiskellaan, on äärettömän tärkeää. Silloin ei mene heti sormi suuhun kun ensimmäisen kerran pitää oikeasti töitä tehdä.

"Tulevaisuuden opiskelu painottuu todennäköisesti vielä ryhmä- ja työpainotteisemmaksi"

Tulevaisuuden opiskelu aiheuttaa paniikkia, sillä uutisia seuraamalla on tullut käsitys, että opiskeluun pääsy vain vaikeutuu ja opiskeluista selviäminen esimerkiksi rahallisesti ei tule olemaan helppoa. Kun päättäjät painottavat nopeiden opiskeluiden ja töihin pääsyn tärkeyttä, jotta saadaan talous kuntoon, eivät he tunnu sitä ainakaan auttavan leikkauksillaan. Siitä huolimatta opiskeltava on.

Yrittäjyys tulevaisuudessa luultavasti yleistyy. Kun työpaikat ovat kiven alla ihmiset kehittävät itselleen töitä. Yrittäjäksi alkamisen kynnys madaltuu kun enemmän ihmisiä tarttuu niin sanotusti härkää sarvista. Tällöin muut näkevät ettei yrittäjyys ole pelottava mörkö jonka olemassaolosta ei puhuta.


Tulevaisuudessa tärkeät taidot ja osaamiset ovat yllättävän yksinkertaiset: kyky joustavuuteen ja kyky toimia eri alojen välillä. Työmarkkinat vaihtelevat ja muuttuvat nykyään hyvinkin paljon, joten ei voi olettaa tekevänsä vain yhtä asiaa työssään. Toinen todella mainitsemisen arvoinen asia on itsensä jatkuva kouluttaminen. Vaikka pysyisi samalla alalla on tärkeä kouluttaa itseään, sillä muuten tippuu kilpailusta. Ei riitä, että on kerran käynyt koulut ja opiskellut, vaan taitoja täytyy päivittää jatkuvasti.
-Abit 18v

"Vaikka pysyisi samalla alalla, on tärkeää kouluttaa itseään ja päivittää tietojaan jatkuvasti"

Työelämässä tarvittavia taitoja on nykypäivänä ainakin tietotekniikkataito, koska tekniikka on tänä päivänä niin kehittynyttä. Tärkeää on myös hyvä kielitaito. Pitää olla myös sosiaalinen ja tulla ihmisten kanssa hyvin toimeen.
-Lukiolainen 17 v.

Lukiossa oppii vuorovaikutustaitoja esimerkiksi ryhmätöiden kautta. Esiintymistaito on myös erittäin hyödyllinen taito tulevaisuutta varten ja sitä harjoitellaan lukiossa paljon. Tärkeää on myös hoitaa asiat täsmällisesti, mikä oleellista niin lukiossa kuin työelämässäkin.
-Lukiolainen, 17 v.

Uskon, että tulevaisuuden työelämässä etenkin verkostoitumis- ja ryhmätyötaidot tulevat olemaan tärkeitä. Niitä oppiikin lukion jatkuvasti vaihtuvissa ryhmissä. Lisäksi luovuus ja uusien ideoiden kehittely tulevat varmasti olemaan tärkeitä.
-Lukiolainen, 17 v.


Tarvitsen todennäköisesti tulevaisuuden työelämässä kärsivällisyyttä, sosiaalisia taitoja ja fysiikkaa. Lukiossa oppii fysiikkaa ja kärsivällisyyttä oikeastaan fysiikan tunneilla parhaiten, koska fysiikassa tehdyt laskut tarvitsevat kärsivällisyyttä ja fysiikan tietämystä. Sosiaaliset taidot kehittyvät lähes jokaisella kurssilla kun tehdään ryhmätöitä.​
-Lukiolainen, 18 v.

Ensi viikolla opiskelijoiden mietteitä tulevaisuuden opiskeluun, työelämään ja yrittäjyyteen!

 


3 kommenttia:

  1. Näin lukion käyneenä huomaan itse, että lukio ei valmista oppilaita oikealla tavalla tulevaisuuden opintoja ja työelämää varten. Lukiolaisten ajatukset ovat hyviä ja osa oli hienosti todennut että kielitaito ja sosiaalisuus tulevat tarpeeseen. Mutta silti lukion vaatima opiskelutaktiikka ei esimerkiksi valmenna tarpeeksi jatko-opintojen käytäntöön. Lisäksi juuri yrittäjyydestä tulisi lukiossa puhua enemmän. Toivottavasti myös lukio kehittyy muun maailman mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin. Vaikka lukio onkin yleissivistävä oppilaitos ei se silti kiellä valmistamasta oikeaan elämään. Miten olisi jos samalla kun harjoitellaan äidinkielen oikeinkirjoitusta harjoiteltaisiin myös CV:n ja avoimen työhakemuksen tekemistä ja matikassa verokortin asiat käytäisiin läpi?

      Poista
  2. Kiva lukea millaisia ajatuksia tulevaisuus herättää nuorissa. Hyvää pohdintaa.

    VastaaPoista