28.4.2016

Oma-aloitteisuudella ja käytännön osaamisella voittoon!

Terve! Jalkauduimme Hyvinkään kampuksen käytäville kyselemään muiden opiskelijoiden mietteitä tulevaisuuden opiskeluun, työelämään ja yrittäjyyteen.

Opiskelijoiden mielestä tulevaisuuden työelämässä tarvittavia taitoja ovat erityisesti laaja-alainen osaaminen, oma-aloitteisuus, täsmällisyys, sekä luotettavuus. Opiskelijat tuumaavat myös, että vahva työmoraali ja käytännön osaaminen ovat kovaa valuuttaa työnantajien silmissä. Tulevaisuus nähdään yleisesti haastavana ja taitojen jatkuva kehittäminen on erittäin tärkeää. Yrittäjyys polarisoi mielipiteet melko vahvasti, toiset painottivat yrittäjyyden vapautta ja mahdollisuutta olla itsensä herra, toiset taas päivittelivät Suomen byrokratiaa ja yrittämisen vaikeutta ja sääntöviidakkoa.

Kysyimme opiskelijoilta seuraavat kysymykset:
- Kuka olet/mitä opiskelet?
- Mikä on unelmatyösi tulevaisuudessa?
- Mitä taitoja, valmiuksia tai asennetta luulet työnantajan arvostavan tulevaisuudessa?
- Miten opetusta tulisi kehittää tukemaan paremmin työelämävalmiuksia?
- Oletko ajatellut/haaveillut yrittäjyydestä tulevaisuudessa? Miksi?

Sosionomiopiskelijan mietteitä alla:
Unelmatyöni tulevaisuudessa on tehdä töitä esimerkiksi ongelmanuorten kanssa.
No eiköhän työnantaja arvosta koko ajan vaan enemmän ja enemmän sitä että työntekijä on mahdollisimman moniosaaja ja että sillä on kiinnostusta ja halua kehittyä omissa duuneissaan jatkuvasti.
Kaikkia sosiaalipuolen asiakasryhmiä olisi voitu käydä hieman tarkemmin läpi.   
Ja ei, en oo haaveillut yrittäjyydestä, se ei vain ikinä ole houkutellut mua millään tavalla.

Tradenomiopiskelijan huumorilla höystetty kannanotto:

Opiskelen Hyvinkään Laureassa liiketaloutta. Unelmatyöni tulevaisuudessa on palkallinen varhaiseläke, mutta konsulttina toimiminen yritystoimintaan liittyvissä asioissa olisi kanssa ihan ok. Uskon, että työnantajat arvostavat tulevaisuudessa eniten moniosaajia/tiimipelaajia, sillä työpaikkoja karsitaan rankalla kädellä ja jonkun täytyy kuitenkin hoitaa pois potkittujen hommat omien töidensä ohella. Monipuolinen ja käytännönläheinen opetus luokin parhaimman pohjan opiskelijalle, jotta oikean työelämän pohjaton lohduttomuus ja arvaamattomuus näkyy ja tuntuu myös opiskellessa. Olen joskus haaveillut yrittäjyydestä, mutta mieluummin jossain muualla kuin tässä byrokraattisessa kiirastulessa, joka kulkee nimellä Suomi.

Näin sairaanhoitajaksi opiskeleva miettii tulevaisuutta:

Tulevaisuudessa unelmatyö on akuutilla ja kirurgisella puolella. Kuitenkin myös kiinnostaisi jatkaa opiskeluja mahdollisesti kätilöksi. Eli tulevaisuuden suunnitelmat on vielä vähän auki
Sairaanhoitajalta vaaditaan monipuolisesti taitoja oikeastaan kaikilta sairaanhoidon osa-alueilta, koska tilanteet voi hoitotilanteessa muuttua niin nopeesti et niissä on sit osattava toimia eikä virheisiin oikeen oo varaa. Työnantajakin varmasti arvostaa monipuolista ammattitaitoa ja hoitotilanteissa sellasta määrätietoisuutta. Työnantajat arvostaa varmasti myös hyviä vuorovaikutustaitoja niin potilaan kuin muidenkin hoitajien välillä.
Opetuksessa voisi olla enemmän käytäntöä. Tietysti harjoitteluja on suht paljon mut ennen harjoittelua kaipais ehkä enemmän käytäntöä ja verkkokursseja vois olla vähemmän ja ihan kunnollisia luentoja enemmän.
En oo ajatellut yrittäjyyttä enkä siitä mitenkää haaveile. En oo ikinä ollut mitään yrittäjätyyppiä että se ei oo ikinä oikeen tuntunu omalta jutulta

Tulevaisuuden työelämässä tarvittavat taidot ovat monen opiskelijan mielestä laajat. Dynaamisessa työympäristössä tarvitaan luonnollisesti lukuisia eri taitoja. Itsensä jatkuva kouluttaminen ja taitojen päivittäminen kuuluvat tulevaisuudessa todennäköisesti useamman ihmisen elämään.

Tiedotusvälineissä puhutaan nykyään usein yrittäjyyden lisääntymisen tarpeesta Suomessa. Yrittäjyys ei kuitenkaan vetoa kaikkiin sen tarjoamista vapauksista ja mahdollisuuksista huolimatta, vaan monet näkevät vain yrittäjyyden varjopuolet tai kenties painottavat niitä liikaa. Mitä mieltä sinä olet? Onko maailman parhaaksi maaksikin rankattu Suomi yrittäjän luvattu maa, vai jotain muuta?

Ensi viikolla luvassa kokoelma kaikista kirjoittamistasmme blogeista! Mielenkiintoisimmat, ajatuksia herättävimmät ja parhaat palat kevään ajalta ensi viikon torstaina. Finaali odottaa...

laremultitask.png


Käy katsomassa Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin youtube-kanavalta videoita tulevaisuuden työelämästä osoitteessa: https://www.youtube.com/channel/UCjZswqzAUh2nVCMAsVHjaMw/playlists

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa kuinka erilaisia kirjoittajia blogiin on saatu ja sitä kautta erilaisia näkökulmia. Tykkäsin erityisesti Seikkaillen yrittäjyyteen kirjoituksesta.

    VastaaPoista
  2. Kiva että blogi herätti ajatuksia ja pohdintaa! -Projektitiimi

    VastaaPoista