18.4.2014

Suuronnettomuusharjoitus Hyvinkäällä 12.4

 

Hyvinkäällä järjestettiin lauantaina 12.4. suuronnettomuusharjoitus, jossa harjoiteltiin vakavan junaonnettomuuden pelastustöitä. VR:n Hyvinkään konepajan alueella toteutettuun harjoitukseen osallistui yhteensä noin 300 viranomaista. Harjoitus oli osa Laurea-ammattikorkeakoulun järjestämiä valtakunnallisia Suuronnettomuuspäiviä.
 
Suuronnettomuusharjoituksessa mallinnettiin tilannetta, jossa matkustajajuna oli törmännyt tasoristeyksessä henkilöautoon ja yksi junan vaunuista suistui raiteilta. Onnettomuudessa oli osallisena 72 henkilöä, joita harjoituksessa esittivät vapaaehtoiset.
 
Laurea-ammattikorkeakoulun yhteistyökumppaneina Suuronnettomuuspäivillä toimivat HUS ensihoito, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, VR, Poliisi, Puolustusvoimat, Hyvinkään kaupunki, Suomen Turvatieto Oy ja Hyvinkään Kriisipalvelut.
 



 

16.4.2014

Kv-tuutorin iloa ja arkea


Mimmi Matalamäki aloitti opiskelun Hyvinkään Laureassa syksyllä 2013. Tämä on hänen ensimmäinen lukukautensa kv-tuutorina.

1.      Minkälaista on olla kv-tuutori?

Kv-tuutorina on olo on välillä todella haastavaa, mutta sitäkin hauskempaa hommaa. Siinä saa tutustua niin monien eri kulttuurien ihmisiin ja oppia heiltä heidän kulttuuristaan samalla kuin he kummastelevat monia suomalaisia tapoja muun muassa se että vahvempia alkoholituotteita myydään vain Alkossa. Kv-tuutorina oppii olemaan erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, sillä kulttuuri erot ihmisten välillä ovat suuret.

2.      Viekö paljon aikaa olla kv-tuutorina?

Aluksi kv-tuutorointi vie kv-tuutorilta aika paljon aikaa, koska ennen kun vaihto-opiskelijat tulevat maahan, heille pitää lähettää viesti ja kertoa, että on heidän tuutorinsa ja sen jälkeen useimpien vaihto-opiskelijoiden kanssa alkaa tiivis yhteydenpito. Kun he saapuvat maahan, heitä on suotavaa olla vastassa lentokentällä, jotta he tuntevat olonsa tervetulleeksi ja löytävät tien uuteen kotiinsa. Heidän kanssaan täytyy käydä läpi monia arkielämän asioita kuten mistä ostaa maitoa ja mistä saa nostettua rahaa. Tämä voi viedä yllättävän paljon aikaa kv-tuutorilta, koska normaali ruokakaupassa käynti ensimmäisellä kerralla voi viedä jopa neljä tuntia. Sen jälkeen kun vaihto-opiskelijat ovat tottuneet asumaan maassa, heidän kanssaan ei tarvitse viettää enää niin paljon aikaa. Kv-tuutori saa heistä kuitenkin hyviä kavereita, joiden kanssa on hauska viettää aikaa eikä sitä enää ajattele tutortoimintana. 

3.      Miten pääsit kv-tuutoriksi?

Laureamko haki kv-tuutoreita viime syksynä ja Mimmi Matalamäki ilmoittautui Laureamko:n kv-tuutori kurssille. Kurssin jälkeen heille kerrottiin ketä vaihto-opiskelijoita oli tulossa seuraavan vuoden alussa Hyvinkään kampukselle opiskelemaan. Sen jälkeen jokaiselle tuli tuutoroitavat vaihto-opiskelijat ja tuutorointi alkoi.

4.      Mikä on ollut hauskinta kv-tuutorina?

Kv-tuutorin mielestä yksi hauskimmista asioista oli mennä tapamaan eräitä vaihto-opiskelijoita ja huomata, että he olivat ottaneet Hyvinkään Citymarketin ostoskärryt ja vieneet niillä ruokaa kotiin asti. Matkaa heillä oli noin kaksi kilometriä. Toinen hauska tarina on kun kv-tuutorit olivat vaihto-opiskelijoiden kanssa tutustumassa Fazerin suklaatehtaaseen Vantaalla. Tehtaalla sai syödä niin paljon suklaata kun halusi, mutta mukaan ei mitään saanut ottaa. Kun lähdimme ulos Fazerin suklaa tehtaalta ja olimme bussissa matkalla kotiin, eräs espanjalainen poika näytti kuinka oli onnistunut piilottamaan kymmenen muumitikkaria sukkaansa.

5.      Kerro kaksi asiaa mikä sai sinut hakemaan kv-tuutoriksi?

Mimmi Matalamäki haki kv-tuutoriksi nähtyään Laureamkon mainoksen kv-tuutori kurssista ja innostui lähtemään mukaan pienen epäröinnin jälkeen. Hän halusi kehittää englannin kielen taitoaan ja totesi, että tämä on loistava tilaisuus siihen.

11.4.2014

Esimerkkitapaus: Tiimitapaaminen

Tapaaminen alkaa lupaavasti: tiimiläiset valuvat sisään työskentelytilan ovesta, heivaavat turhat romppeet pois ja avaavat tietokoneensa. Kuluu hetki ennen kuin kaikilla on projektihallintaohjelma ja tarvittavat tiedostot auki edessänsä. Puheensorina täyttää tilan, kun tiimiläiset vaihtavat kuulumisia. Pian päästään asiaan: tiimiläiset vaihtavat ajatuksia ja kyselevät toisiltaan projektin kannalta ajankohtaisia kysymyksiä. Mitä otetaan esityslistalle seuraavaa ohjaajatapaamista varten? Minkälaisia osa-alueita teoriaan tulee? Onko jotain käytännön tehtäviä, mitä pitäisi tehdä? Keskustelu sujuu hyvässä ilmapiirissä, kukaan ei istu tänään nurkassa mököttämässä. Muutamat tosin ovat äänekkäämpiä kuin toiset.

Uudemmat opiskelijat saavat neuvoja Laureassa pidempään opiskelleilta. Pikkuhiljaa projektin aikana on alkanut selvitä, mitä P2P-toimintamalli on. Silti vanhempien opiskelijoiden ohjaus on tervetullutta aina tiimitapaamisissa. Ei sillä, että uudet opiskelijatkaan ihan turhia olisivat. Hekin heittävät omia ehdotuksiaan ja neuvovat muita tovereitaan. Sitä se projektityöskentely onkin. Jokainen tuo omat parhaat puolensa ja taitonsa mukaan projektiin.

Tiimitapaamisen aikana huomio herpaantuu. Ei hätää! Projektijohtaja suo tiimiläislle tauon, vaikka paljon on vielä tehtävää. Kaikki karkaavat hetkeksi omille teilleen, mutta pian palaavat omille paikoilleen. On helpompi jatkaa, kun on haukannut hieman raitista ilmaa tai käynyt hakemassa kupin kahvia alhaalta kahviosta.

Tiimi palaa palaverin aiheeseen virkistynein mielin. Keskustelun seuraamisen helpottamiseksi lyödään yhden tiimiläisen kone kiinni television näyttöön, jotta kaikki pysyisivät paremmin käryillä. Upea PowerPoint avittaa oppimista. Joku tirskuu taustalla omille jutuilleen. Toinen hermostuu tirskumiseen ja pyytää naurajaa olemaan hiljaa, jotta työskentelystä tulisi jotain. Tirskuja ymmärtää yskän ja keskittyy jälleen työskentelyyn.

Teorioiden osa-alueet saadaan päätettyä. Tiimiläiset avaavat Laurus-tietokannan ja etsivät sopivia teoksia kirjoittamiseen. Muutama löytyykin heti, joten he suuntaavat kirjastoon lainaamaan kirjat. Kirjojen lisäksi aiheesta löytyy muutama sopivalta vaikuttava nettilähde, kuten eräs opinnäyte. Teoria päätetään kirjoittaa niin, että jokainen ensin saa yksin aikaa lukea teoriaa varten ja sitten se kirjoitetaan koululla yhdessä.

Käytännön asioita ei juuri ole, mutta projektipäällikön tulee ottaa yhteyttä muutamaan henkilöön, kuten esimerkiksi projektin toimeksiantajaan, jolta pitää pyytää lisätietoja. Muut tiimiläiset voivat jokseenkin keskittyä teoriaan, mutta heidänkin pitää kehittää muutama kehitysidea projektin toteuttamista varten. Joku saa heti loistavan idean. Sihteeri kirjoittaa idean ylös tiimitapaamisen muistioon ja esityslistalle.

Tiimitapaaminen lähenee loppua ja tiimin jäsenet vaihtavat vielä muutaman sanan. Sitten kaikki on valmista, tavarat kerätään kasaan ja tiimiläiset suuntaavat kukin omille teilleen.

”Nähdään taas huomenna!” joku huikkaa.

9.4.2014

Yrittäjyys- ja työelämäpäivä esittely

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää yrittäjyydestä!
YRITTÄJYYS JA TYÖELÄMÄPÄIVÄ
 
Kiinnostaako yrittäjyys? Kaipaatko sparrausta?
Tule juttelemaan yrittäjien kanssa rentoon Yrityskahvilaamme! Loistava mahdollisuus kysyä kaikki se mikä yrittäjyydessä askarruttaa, sekä tutustua lähialueiden yrityspalveluihin.
 
Ota oppia luennoista ja inspiraatiota muiden kokemuksista - mukana myös kiinteistökuningatar Kaisa Liski!
 
Hyvinkään Laureassa 15.5.2014 9-16
Tarkempaa tietoa päivän o​hjelmasta luvassa huhtikuun lopulla. Osallistuminen on maksutonta.
Alustavat ilmoittautumiset ja mahdolliset kysymykset osoitteeseen: ytepaiva@gmail.com
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Yrittäjyys- ja työelämäpäivä on 15.5.2014 pidettävä tapahtuma, joka järjestetään Hyvinkään Laurean tiloissa ja alkaa kello kymmenen jatkuen iltapäivä neljään saakka. Tavoitteenamme on kannustaa yrittäjyyteen, rikkoa ennakkoluuloja sekä mahdollisesti saada tapahtumasta jokavuotinen tapahtuma. Tilaisuudessa on puhujia ja muutamia luentoja liittyen yrityksen perustamiseen ja sen kehittämiseen. Järjestämme myös uudenlaisen yrityskahvilan, joka toimii kohtaamispaikkana kiinnostuneille nuorille ja yrittäjille. Pöydissä on yrittäjiä, yrityksiä ja tahoja, joiden luokse voi mennä vain juttelemaan ja kyselemään kaikesta mieleen tulevasta.​

8.4.2014

Kuva- ja kommenttikilpailun onnekas voittaja!

Kuva-ja kommenttikilpailu on päättynyt ja voittaja on löytynyt.

Onneksi olkoon Julien O!!!

Sodexo on lupautunut palkitsemaan voittajan opiskelija hintaisilla lounaslahjakorteilla.
Suur kiitos siis Sodexolle ja kaikille kilpailuun osallistuneille :)

Julien ota yhteys Akiin (aki.lahtinen@laurea.fi) niin pääset nauttimaan herkullisista ruuista! 

7.4.2014

Experience you never forget!

-Who are you and where do you come from?
I’m Lilia Mendes from Portugal. I have studied two years in university in Portugal and now I’m an exchange student in Laurea Hyvinkää. I have been here since september 2013 and still living here. My decision to come to Finland was based on a few things I heard about Finland. Finland has very good infrastructure and styuding methods and my teachers recommended this school. Finland’s cultur is also totally different than Portugal’s, so I was interest to get to know that.
 
-What kind of study system do you have in Portugal? Also projects or lectures?
In my university we have basic lectures and exams. Now when I’ve been here, I have studied in projects with other students. I think this P2P programme, working in projects, is good because you can create contacts and you get the real feeling about working with something. Also I think this programme could be developed a little more. Project teams could visit companies and discuss with employees about their working habits and systems and that way students could learn more and studying could become more realistic and active.

-Have you enjoyed your stay here in Hyvinkää and have you got new experiences here?
I have enjoyed being here a lot. I have visited new places e.g. Helsinki, Turku, Tallinn and Stockholm. Especially I like Finland’s winter and snow, which we don’t really have in Portugal. I also like the nature and peace you have here in Hyvinkää. When I Iarrived here I got support from international tutors. They helped us to find apartments and showed us the city. It has also been easy to be here, because everybody speaks English. Being an exchange student you get to know a country and a city very easily, so I would recommend this to everybody!







1.4.2014

Käytännön oppimista parhaimmillaan



Onni Solutions perustettiin marraskuussa 2013 Hyvinkäällä kolmen liiketaloutta lukevan ammattikorkeakouluopiskelijan toimesta. Yrityksen perustajat, Simo, Mikko ja Sami, huomasivat tarpeen yrittäjien ja pienten yritysten tukemiseksi erilaisilla taloushallinnon sekä myynnin ja markkinoinnin palveluilla ja näin idea yrityspalvelujen tarjoamisesta oli syntynyt. Palvelut kattavat tärkeimmät yrittäjän ydinosaamisen ulkopuoliset asiat ja yrittäjä voi itse keskittyä omaan tärkeimpään tehtäväänsä paremmin.

”Yhdistämme monet yrittäjän tarvitsemat kirjanpidon, myynnin ja markkinoinnin palvelut saman katon alle. Enää ei tarvitse juosta konttorista toiseen, vaan asiat hoituvat kätevästi samasta paikasta, samojen tuttujen ihmisten kanssa.” -Simo Kärnä, Toimitusjohtaja